Italië 2011
We gaan in de vakantie heel graag naar Italië. Meestal gaan we dan naar Toscane. We zijn er inmiddels al een aantal keer geweest en het blijft leuk. Helaas heb ik er al lang geen verslag van gemaakt. Onderstaand verslag is uit 2011.In 2011 zijn we naar de streek Toscane in Italië geweest. We huurden daar een appartementje op een sfeervol vakantieparkje bij het dorp Acquaviva. Het parkje wordt helemaal omgeven door wijnvelden. Het dorp Acquaviva ligt vlak bij Montepulciano. Deze oude stad ligt in de wijnstreek waar de bekende wijn Vino-Nobile gemaakt wordt.

MONTEPULCIANO
In het centrum van Montepulciano zijn een oude vesting uit de achtste eeuw en overblijfselen van middeleeuwse paleizen te zien. Maar ook vele cafés, restaurantjes en winkeltjes. Het is een erg sfeervol stadje en is daarom al meerdere malen als filmdecor gekozen. De films New Moon, The English Patient, Heaven en A Midsummer Night’s Dream zijn deels in Montepulciano opgenomen.ASSISI
Assisi ligt in de regio Umbrië en is gebouwd op de helling van een heuvel. Daardoor heb je vanuit de stad prachtig uitzicht over het dal Spoleto en Perugia. In de stad vind je smalle steile straatjes met leuke winkeltjes. De belangrijkste toeristische attractie van de stad is de Sint-Franciscusbasiliek. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd op het graf van de heilige Franciscus van Assisi en is daardoor een bekende bedevaartsplaats. Ook zijn vrouw Clara van Assisi heeft er haar eigen kerk gekregen.ORVIETO
Vanaf de 42 meter hoge Torre del Moro kun je de hele stad goed overzien. Vandaar uit maakten we deze foto van het belangrijkste gebouw van de stad: de Duomo di Orvieto, gebouwd tussen het eind van de dertiende en de vijftiende eeuw. Het schip van de kerk is gebouwd in romaanse stijl met horizontale zwart-witte strepen zoals we eerder zagen in Siena en Florence. Later werd de voorgevel gebouwd in gotische stijl met vrolijke kleuren en beeldhouwkunst.

SAN GIMIGNANO
San Gimignano is een middeleeuws stadje, dat is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Dertien torens domineren het silhouet. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families gebouwd. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral voor de show. Vroeger zouden er 72 torens hebben gestaan.

Misschien ook een beetje vanwege het uitzicht, want waar je ook komt in Toscane: Het uitzicht is altijd mooi.ROME
Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië. Het was ook al de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Daardoor staat het historische stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hiernaast sta ik voor één van de vele bezienswaardigheden, het Colosseum. Dit amfitheater is gebouwd in de 1e eeuw en was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk.De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII en getekend door Bernini. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met de zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden wordt getrokken. Ik vind deze beroemde fontein van 26 meter hoog en 22 meter breed niet echt tot zijn recht komen op het krappe drukke pleintje,omgeven door moderne winkels.HET VATICAAN

In Rome ligt Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het is de zetel van de paus. Op het enorme Sint-Pietersplein staat de Sint-Pietersbasiliek, voor Katholieken een echte bedevaartsplaats. Met Kerst en Pasen houdt de Paus een toespraak en geeft hij de zegen Urbi et Orbi in meer dan zestig verschillende talen op dit plein.De Sint-Pietersbasiliek werd een paar keer (deels) herbouwd. De enorme som geld die dat heeft gekost werd vooral gefinancierd door de opbrengst van de verkoop van aflaten. De Sint-Pieter heeft een oppervlakte van 15.160 vierkante meter, biedt ruimte aan ongeveer 60.000 mensen en is bijzonder rijk gedecoreerd. Er bevinden zich praalgraven van verschillende pausen in de basiliek. Momenteel bevinden zich er 395 beelden, 44 altaren en 135 mozaïeken. Eén van de bekendste beelden is de Pietà van Michelangelo. Het is een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen. In de kerk bevinden zich ook vier grote steunpijlers versierd met grote beelden van vier heiligen, gemaakt door onder andere Bernini.Het leuke van de streek Toscane in Italië is het mooie landschap en de gezellige stadjes. Elk klein stadje heeft wel een sfeervol pleintje, een gezellig terrasje of leuke kleine straatjes.


Er zijn veel kleine souvenirwinkeltjes en winkeltjes met plaatselijke specialiteiten. Behalve wijn, olijfolie en pasta worden bijvoorbeeld Pecorino (schapenkaas), Cantucci (zoete koekjes die je in de Vin Santo doopt) en worstsoorten verkocht. Ook is Toscane bekend om de ambachtelijke winkels met terracotta en natuurlijk lederwaren in alle kleuren. Zelf heb ik twee mooie tassen gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen