Frankrijk 2016 en 2012


In juni 2016 zijn we op vakantie naar Frankrijk geweest. Naar de Dordogne deze keer. We waren vaker naar de zuidkust geweest en in 2012 naar de Pyreneeën. Het verslagje over de Pyreneeën vind je lager op deze pagina.


BERGERAC
Dit jaar verbleven we in vakantiepark Le Clos des Vignes in de stad Bergerac. Bergerac is een modern stadje, direct aan de rivier de Dordogne met veel restaurants en winkeltjes. Het was vroeger een belangrijke havenstad. De komst van de spoorwegen maakte daar een eind aan. Bergerac is een halteplaats voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Behalve door wijn en tabak is de stad ook bekend door Cyrano de Bergerac, een dichter uit Parijs die zichzelf tot Heer van Bergerac uitriep. Hier staat een standbeeld van hem.


CHATEAU DE MONBAZILLAC
Het Château de Monbazillac vlakbij Bergerac is sinds 1960 in handen van de Cave de Monbazillac, een coöperatie van dertien samenwerkende wijnboeren. Het kasteeltje ziet er leuk uit. Binnen zijn er enkele kamers ingericht, maar het is niet echt het bezoeken waard. Er zijn veel mooiere kastelen in de buurt. De locatie is wel heel mooi. Je hebt een mooi uitzicht over de vallei van de Dordogne, de wijngaarden en het omringende park. Het was somber, regenachtig weer, waardoor ik me in Schotland waande. De wijn uit deze streek is een witte zoete dessertwijn. In het bezoekerscentrum bij het kasteel kun je de wijn proeven en kopen.


BASTIDES
Een bastide is een versterkte nederzetting. De streek had aan het begin van de 14e eeuw last van de pest en plundering tijdens de Honderdjarige Oorlog. Om hun gebied voor verder verval te behoeden gingen edelen over tot de aanleg van bastides. Naar Romeins voorbeeld werd een rechthoekig stratenpatroon rondom een centraal marktplein gebouwd. Ook in Nederland is de Bastide-bouwvorm toegepast, zoals in het stadje Elburg. Enkele steden zijn uitgegroeid buiten de oorspronkelijke bastidevorm, maar er zijn nog veel kleine bastides te vinden, zoals Monpazier, Eymet, Molieres en Beaumont. Op de foto staat Bastide de Monpazier. 



Vanwege het geringe formaat en de stilte van de dorpen gingen we er vaak naartoe op een marktdag. De markt brengt veel leven met zich mee. Nadeel is dan wel dat het mooie plein uit het zicht wordt genomen door de marktkramen. Hieronder zie je Issigeac. Daar bleek de markt op zondag een heel druk bezocht gezellig evenement te zijn.



ROQUE DE SAINT CRISTOPH
Naast veel kastelen en tuinen zijn in deze streek ook veel Prehistorische parken en grotten te bezoeken. Bijvoorbeeld Roque de Saint Cristoph. Meer dan een kilometer lang is op een hoogte van 80 meter de rotswand aan de rivier de Vézère uitgeslepen door de natuur, zodat er een natuurlijke schuilplaats ontstond. Waarschijnlijk hebben hier neanderthaler gewoond en is de rotspartij 55.000 jaar achtereen bewoond geweest. Er zijn resten gevonden uit het paleolitium, uit het neolithicum, bronstijd, ijzertijd, de gallo-romaanse periode en de middeleeuwen. Het was bijvoorbeeld een verdedigingsfort als bescherming tegen de Noormannen. 



MAISON FORTE DE REIGNAC
Een luxere rotswoning vlakbij Roque de Saint Cristoph is Maison Forte de Reignac. Het werd gebouwd onder een rotsklif en lijkt in de rots te verdwijnen. Daardoor verwacht je niet dat er achter de gevel een redelijk groot huis schuilgaat. 



Er is een grote zaal, een wapenkamer, eetkamer, woonkamer, keuken, slaapkamer, een kapel, een cel en kelder. Er worden prehistorische voorwerpen tentoongesteld, zoals veel martelwerktuigen, en de kamers zijn leuk gemeubileerd. 



CHATEAU DE BIRON
Een echt kasteel met ommuurde binnenplaats is Château de Biron. Iedere eeuw tussen de twaalfde en de achttiende eeuw heeft zijn sporen nagelaten in het grote bouwwerk, maar het is flink gerestaureerd. De grote zalen zijn zo mooi gerestaureerd dat ze er wel heel nieuw uitzien. De zalen zijn ook leeg. Het gebouw is niet gemeubileerd. Toch een mooi kasteel om te bezoeken. Je hebt ook een mooi uitzicht over de omgeving vanaf de donjon uit de twaalfde eeuw. 





Binnen de muren staat ook deze mooie kapel van een eeuw later.



CHATEAU DE CASTELNAUD
Château de Castelnaud is weer een kasteel dat hoog op een rots ligt. De voornaamste taak was dan ook om het nabijgelegen Beynac te beschermen. Het oudste gebouw dat we nu nog kunnen zien, de donjon, dateert uit de dertiende eeuw. Na de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) bleef het kasteel buiten schot. Het werd verlaten tijdens de Franse revolutie en diende daarna als steengroeve, omdat het onderhoud te duur was. Het werd gerestaureerd vanaf 1967 en staat er nu mooi bij. Het is niet gemeubileerd. Wel is er wapentuig te bewonderen.



Eigenlijk is het uitzicht vanaf de kastelen en tuinen overal prachtig. Steeds zie je de rivier de Dordogne kronkelen. Hier zie je het uitzicht vanuit het dorpje Domme.



JARDIN DE MARQUEYSSAC
Er zijn in deze streek ook een aantal tuinen te bezoeken. Eerder waren we al in Jardin Panaromiques de Limeuil. Van daaruit is de foto helemaal bovenaan deze pagina gemaakt. Hier zie je de rivieren Dordogne en Vézère.

Een mooiere tuin is Jardin de Marqueyssac. Het park van 22 hectare bovenop op een rotsachtig voorgebergte heeft meer dan 6 kilometer wandelpad met eeuwenoude buksbomen, rotspartijen, watervallen, een kasteel en een openluchttheater.



Er is een uitzichtpunt gemaakt, 130 meter boven de rivier, waarvan je prachtig uitzicht hebt over de hele vallei, kastelen en dorpen.



CHATEAU DE LANQAIS
Château de Lanqais is een enigszins vervallen ogend kasteel. Er zijn slechts enkele kamers gemeubileerd. Toch leuk om een bezoekje te brengen. Juist door het wat vervallen uiterlijk, lijkt het of de bewoners lang geleden plotseling zijn vertrokken en dat de tijd daarna heeft stilgestaan.



MANOIR DE GISSON
Manoir de Gisson is ook een soort kasteeltje. Het is een herenhuis midden in het stadje Sarlat en alle kamers zijn leuk gemeubileerd. 


Er hangen geen touwen voor de meubels, waardoor het lijkt of je door iemands huis loopt. Dat klopt ook een beetje, want een deel van de woning wordt nog steeds bewoond door de oude familie. In de informatiemap staan grappige weetjes over de woning.



Sarlat is sowieso een gezellig stadje. Veel kleine straatjes, restaurantjes en winkeltjes. Jammer dat het zo'n grijze, natte dag was.



CHATEAU DE DURAS
Château de Duras groeide van middeleeuws kasteel tot een buitenverblijf in de achttiende eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog veranderde het kasteel een paar keer van eigenaar tussen de koning van Engeland en de koning van Frankrijk.



ABAYE DE CADOUIN
Het stadje Cadouin is gebouwd rond een abdij. Het is een halteplaats op weg naar Santiago de Compostello. De kerk en het klooster van Cadouin staan op de monumentenlijst van Unesco. 



Naast de kerk is de oude kloostergang. De rechthoekige tuin wordt omsloten door vier galerijen met gewelven en sculpturen. De beelden stellen de zonden en deugden van de mens voor.



Wij vonden de streek de Dordogne veel leuker dan de Franse Pyreneeën. Er is veel meer te zien dan we dachten. In de Pyreneeën is behalve de natuur niet zoveel te zien. Wel een paar indrukwekkende ruïnes van Kartharenkastelen, maar de dorpen zien er vervallen en verlaten uit. In de Dordogne heb je natuur, kastelen, tuinen en mooie dorpjes. Wel zijn de dorpjes ook hier vrij stil en lijkt het soms of iedereen er slaapt. Er zijn niet zoveel winkeltjes, waardoor je soms snel bent uitgekeken. Je moet dus bezienswaardigheden combineren.

Hoe klein de dorpjes ook zijn en hoe weinig er eigenlijk te doen is, overal waren wel leuke straatjes met romantisch uitziende geveltjes te bewonderen.


Het was een leuke vakantie en veel te snel voorbij.









2012 PYRENEEËN



In 2012 zijn we ook naar Frankrijk geweest. Naar de Franse Pyreneeën dit keer. We huurden daar een leuke blokhut op het kleine vakantieparkje La Taillade de Montségur in het dorpje Fougax et Barrineuf. Meer dan dit parkje, een camping, een heel klein winkeltje en een kerk was er niet in dit het dorp, maar het ligt mooi tussen beboste bergen en van daar uit is er genoeg te zien.



Sowieso zijn de Franse dorpen in deze streek niet erg gezellig. Vaak lijkt er niemand te wonen in de sombere dichte huizen. Door de vaak afgebladderde luiken voor de ramen lijken de huizen dicht getimmerd. En ook de verzorgde huizen lijken door de luiken onbewoond. Qua natuur is het er erg mooi, maar voor de gezellige straatjes en pleintjes moet je naar Italië.



MIREPOIX
Een uitzondering is het Middeleeuwse stadje Mirepoix. Bezienswaardigheden zijn de St-Maurice kathedraal en vooral de vakwerkhuizen rond de Place des Couverts. Dit gezellige centrale plein wordt aan alle kanten omgeven door houten overkappingen onder de eerste verdieping van de woningen. Onder deze overkapping bevinden zich winkeltjes en restaurantjes.



FOIX
Ook Foix is een aardige stad. Hoog boven de stad rijst een burcht op met drie torens. De eerste versterking op deze plek dateert al van voor het jaar 1000. Foix was een belangrijk bastion die de route naar Spanje controleerde.



DE KATHAREN
Behalve het kasteel van Foix hebben we nog een paar kastelen gezien, maar daar is niet zo veel meer van over. Allemaal liggen ze boven op een berg. Het is een stevige wandeling om er te komen vanaf de weg. Ze zijn niet voor niets zo moeilijk bereikbaar. Allemaal dienden ze ter verdediging. Vooral van de Katharen. Dat was een religieuze groepering tijdens de late Middeleeuwen. Zij werden als ketters gezien en door de Rooms-Katholieke Kerk en de Franse koningen vervolgd. Zo wordt in 1209 de volledige bevolking van de stad Béziers uitgemoord. Op de vraag hoe men goede katholieken kon onderscheiden van Katharen zou zijn gezegd: "Doodt hen allen, God zal de zijnen herkennen".Omdat de Katharen hun leven niet zeker waren, verbouwden zij de ruïne van een oude vesting. In 1243 was Château de Montségur de belangrijkste vesting van de Katharen. Het belegeren door het kruisvaardersleger was niet makkelijk. Katapulten konden niet gebruikt worden vanwege de grote hoogte. Bij hun overgave kregen de Katharen de keuze tussen zich bekeren of de brandstapel. Zij kozen voor de brandstapel.




CHATEAU DE QUERIBUS
Eén van de andere katharenburchten is Château de Quéribus. Op een smalle bergtop op 729 meter hoogte ligt het kasteel, dat het laatste toevluchtsoord van de Katharen was. Het is net een arendsnest met naar alle kanten uitzicht. Door de ligging kon men vanaf het kasteel de vlakte van Roussillon in de gaten houden. Het is de laatste Kathaarse vesting die valt. In 1258 zorgt het Verdrag van Corbeil, dat de landsgrens vastlegt ten zuiden van de Corbières, ervoor dat Queribus een koninklijke burcht wordt. Het kasteel verliest haar strategisch belang in 1659 door het Verdrag van de Pyreneeën. In dit verdrag wordt de grens met Spanje vastlegt zoals we die vandaag kennen.




CHATEAU DE PEYREPERTUSE
Vijf kilometer verder en goed zichtbaar vanaf Château de Quéribus ligt Château de Peyrepertuse. Het is een gebouw met een hoogte van bijna 800 meter. Tijdens de kruistocht tegen de Katharen wilde Wilhem van Peyrepertuse zich niet overgeven en hij werd in 1224 verbannen. De burcht bestaat uit twee verschillende kastelen die op een indrukwekkende manier geplaatst zijn op de rotsen. Vanaf beneden valt het bijna niet op. Je snapt niet hoe ze het hebben kunnen bouwen met de middelen die ze toen hadden.




CHATEAU DE ROQUEFIXADE
Het Château de Roquefixade ligt hoog boven het prachtige berglandschap van de Ariège. Hoogstwaarschijnlijk was de rotspiek waarop het kasteel werd gebouwd al heel lang bewoond en deed het dienst als strategische uitkijkpost. Van de burcht is niet zo heel veel meer over. Van een kleine zaal resten nog enkele steunberen en wat overblijfselen van trappen die nu nergens meer naar leiden. Van de donjon staan nog enkele zijmuren overeind, met gotische vensters die uitkijken over het ravijn.




Alle kastelen waren de klim waard vanwege het uitzicht.



CARCASSONNE
In de Middeleeuwse stad Carcassonne zijn we al twee keer eerder geweest, maar nu we weer in de buurt waren, was het toch weer leuk om het te zien. De stad is ommuurd met een 3 kilometer lange muur met 56 torentjes. Na de restauratie in 1844 kregen de torens puntige daken, die er in de Middeleeuwen nooit op hebben gestaan. Carcassonne heeft model gestaan voor kastelen in tekenfilms van Walt Disney. Binnen de muren zijn alleen maar souvenirwinkeltjes en restaurantjes.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten