Schotland 2010




In 2010 zijn we naar Schotland geweest. We verbleven daar in drie verschillende huisjes, zodat we in één vakantie wat meer van het land zouden zien, maar er blijft genoeg over voor een volgende keer. Schotland heeft verschillende landschappen. Wat alle uithoeken gemeen hebben is dat het er groen is en dat er veel oude kastelen staan. En natuurlijk zijn er overal whiskydistilleerderijen.



INVERARY CASTLE
Ons eerste kasteelbezoek was aan Inveraray Castle bij het dorpje Inveraray. Het Schots Gaëlische woord clann betekent kinderen. Vroeger werden er tussen verschillende clans hevige twisten uitgevochten. Ook nu nog zijn er veel Schotse clans- en familieverenigingen actief. Deze spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van de Schotse tradities. Elke clan is herkenbaar aan zijn eigen tartan (ruitmotief). Deze tartan is zichtbaar op de kilts en de vlaggen.



OBAN
Oban wordt gezien als de hoofdstad van de West Highlands. Het was een klein vissersdorpje, maar met de komst van een stoomschip en een spoor in 1880 werd Oban het centrum voor de afvaarten naar de eilandengroep Hebriden. Oban is ook de naam van een whisky die er sinds 1794 wordt gedistilleerd.



DUNROBIN CASTLE

Dunrobin Castle is een 15e eeuws kasteel en het domein van de clan Sutherland. Het ligt bij het plaatsje Golspie in de Highlands (Schotse Hooglanden). Het kasteel heeft grotegeometrische tuinen, waar nu roofvogelshows worden gegeven. In het buitenhuis hangenhonderden dierenkoppen en geweien aan de muur, jachttrofeeën van de 5e hertog van Sutherland.



URQUHART CASTLE
Urquhart Castle is (of eigenlijk was) een 13e eeuws kasteel nabij Drumnadrochit in de Highlands. Sir Thomas le Durward kreeg het graafschap Urquhart van koning Alexander II voor zijn hulp bij de onderdrukking van een opstand in Moray. In de 15e en 16e eeuw kreeg Urquhart veel last van invallen door de MacDonalds-clan. In de 17e eeuw verliest het kasteel zijn strategische betekenis en wordt het verlaten.



Er is dan ook weinig van over, maar het wordt druk bezocht door toeristen. Misschien komt dit ook door de ligging aan het welbekende meer Loch Ness. Het diepste punt van het meer is 226 meter. Het is in oppervlak het op één na grootste meer in Groot-Brittannië (na Loch Lomond), maar is vooral bekend omdat zich hier een monster zou ophouden; het monster van Loch Ness. Zijn bestaan is nooit aangetoond, maar de toeristenindustrie rond het meer doet haar uiterste best de legende levend te houden met boottochten, restaurants en souvenirwinkeltjes.



BLAIR CASTLE
Blair Castle ligt bij het plaatsje Pitlochry in Highland Perthshire en is de zetel van de graven en hertogen van Atholl. Het grootste gedeelte van het gebouw werd gebouwd in de 18e eeuw. Het is een witgepleisterd kasteel met een mooi aangelegde tuin. Het kasteel is de thuisbasis van de Atholl Highlanders, Europa's laatste privé-leger. Dit leger is te bewonderen bij ceremonieën zoals de Atholl Gathering en Highland Games.



DUNNOTAR CASTLE
Dunnotar Castle bij Stonehaven is een prachtig gelegen ruïne op de rand van de kliffen langs de Noordzee. In dit kasteel werden lang de kroonjuwelen (kroon, zwaard en scepter) van Schotland verborgen. Oliver Cromwell belegerde het kasteel een jaar lang met de bedoeling de kroonjuwelen te vernietigen, zoals hij ook met de Engelse kroonjuwelen had gedaan. Toen hij binnen was waren de kroonjuwelen echter niet meer te vinden. Ze waren door de domineesvrouw en haar dienstmeid naar buiten gesmokkeld.


SCHOTSE WHISKY
De productie van Schotse Whisky is een ingewikkeld proces en dient zorgvuldig plaats te vinden. Gerst wordt in enkele dagen in een vochtige ruimte tot ontkieming gebracht op een moutvloer en daarna gedroogd boven turfvuur. De graankorrels worden ontdaan van hun kiemen en vermalen. Hierna vindt in de mash-ton onder toevoeging van heet water de omzetting plaats van zetmeel in mout-suikers. De vergisting (het omzetten van suikers in alcohol) gebeurt na toevoeging van gist in de wash-bak. Dit proces duurt 2 a 3 dagen en levert een mengsel op dat 7 tot 8% alcohol bevat. Nu kan aan het distilleren begonnen worden. De 1e distillatie vindt plaats in de pot-still (een peervormige distilleerketel), de 2e in de spirit-still. Na zorgvuldig alleen het middelste deel van het distillaat afgescheiden te hebben, ontstaat whisky. Dit is dan nog kleurloos en bevat ongeveer 67% alcohol. Daarna volgt het jarenlange rijpen in eikenhouten vaten . Hierdoor krijgt de whisky zijn kleur, maar verlies ook wat alcohol. De rijping duurt 5, 8, 12 of zelfs 15 jaar. 



Overal in Schotland zijn whiskydistilleerderijen te vinden. Veel zijn er te bezoeken. Op de foto hierboven zie je de distilleerketels van Glenmorange. Daaronder zie je de distilleerderij Ebradour, de kleinste van het land.

EDINBURGH
Edinburgh is sinds 1492 de hoofdstad van Schotland en de zetel van het parlement. De stad bestaat uit de Old Town met middeleeuwse straatjes met kinderkopjes en de New Town met neoklassieke gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Deze wijken worden gescheiden door een park. Onder dit park bevinden zich spoortunnels en het station. Zo is er van het gigantische station niets te zien.



Hoog boven de stad ligt Edinburgh Castle. Hier zijn de Schotse Kroonjuwelen te bewonderen. Verder vind je hier de historische Stone of Destiny, de kasteelhallen, een kapel en musea. Je hebt hier mooi uitzicht over de stad. Elke dag (behalve op zondag) om één uur 's middags wordt door de One O’Clock Gun vanaf de kasteelmuren een schot afgevuurd.



De Royal Mile is een aaneenschakeling van oude straten. Die loopt van Edinburgh Castlebergafwaarts naar het koninklijk paleis Holyrood Palace. De naam verwijst naar de afstand (een Schotse mijl) en de beide koninklijke onderkomens aan beide uiteinden.



ST. ANDREWS
In St. Andrews heeft in de kerkgeschiedenis veel bloed gevloeid. Het was vanaf de 10e eeuw het religieuze centrum van Schotland. St. Andrews Castle was van de machtige bisschoppen. Gereformeerden wilden de katholieke kerk hervormen. Door de paus en andere leiders binnen de kerk werd deze hervorming (de reformatie) bestreden. Hierdoor kwam het tot een breuk tussen gereformeerden en rooms-katholieken. Ook voedde de reformatie de politieke tegenstellingen tussen Europese vorsten en edelen, met als gevolg verschillende godsdienstoorlogen en opstanden. Na de reformatie bleef er alleen een ruïne van de kathedraal over. De St. Rule's Tower staat nog overeind. St. Andrews heeft de oudste universiteit van Schotland en is verder bekend door de vele golfbanen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten